Aslında canlılığın doğasında diyet ve spor yoktur. Daha doğrusu vardır, ama hastalık olarak vardır. Hayvanlarda anoreksiya, aşırı hareket etme ve yiyecek alımını sürekli olarak kısma şeklinde, zihinsel bir hastalık olarak görülebilmektedir. Ama sorabilirsiniz bana ‘Obezite, kalp-damar hastalıkları ve tip 2 diyabet vs neden oluyor’ diye. Malthus’un bir kehaneti vardır ‘Nüfus artacak ama gıda üretimi nüfus artışına yetişemeyecek’ şeklinde. Bu kehanetin korkusu bizleri, gıda üretimimizi sürekli arttırmaya ve doğum oranlarımızı azaltmaya teşvik etti. Ama bunun dışında daha karanlık bir neden daha var: Öjeni!

Devamını Oku

Venezuela’nın petrol rezervi, koyu kıvamlı ve işlenmesi kolay olmayan bir cinsten. Peki bir yöntem bulunamaz mı? Zaten ben fosil yakıtların enerji kaynağı olarak kullanılmasına pek de sıcak bakmıyorum. Ama Karbon, yaşamımız için oldukça gereklidir ve ayrıca sandığımızın aksine dünyamız Karbon, ve insanoğlu için en az onun kadar elzem bir element olan Hidrojen açısından oldukça fakir bir gezegendir. Aslında fosil yakıtlar, Azot ve Kükürt gibi safsızlıklardan arındırılabildiği takdirde hiçbir zararı olmayan; tam tersine su ve karbon dioksit gibi çok elzem şeylere dönüşen bir yakıttır. Günümüzde karbon dioksite karşı müthiş bir düşmanlık var. Ama karbon dioksit olmadan fotosentez ve dolayısıyla da besin elde etmemiz mümkün değildir. Ayrıca gelişmiş teknolojili seralarda ürünlerin büyüme hızını arttırmak adına ortama karbon dioksit basılır. Ancak fosil yakıtları azot ve sülfür gibi safsızlıklardan arındırmak çok ciddi bir maliyet gerektirir ve dolayısıyla karları çok düşüreceği için bu yapılmaz. Ama aslında zaten bize zarar veren de o safsızlıklardır. Aynı safsızlık meselesi fosfat gübrelerinde de mevcuttur. Fosfat gübrelerinde uranyum ve kadmiyum, safsızlık olarak çok yüksek miktarlarda mevcuttur ve fosfatı bu safsızlıklardan arındırmak maliyeti çok arttıracağı için bu yapılmamaktadır.

Devamını Oku

Eğer bir felaket sonucu global medeniyet yok olmazsa hem ucuz, hem bol, hem de temiz enerji üreten cihazların çağı illaki gelecektir. Maliyetler çok düşecek. Ki zaten istenmeyen şey bunun olması. Daha bunun gibi nice şey var, global plütokrasinin çıkarlarına aykırı olduğu için önü kesilen. Aslında şu ana kadar sayısız cihaz icad edildi. Ama bunları kullanamıyoruz. O yüzden meselemiz yeni cihazlar icad etmekten çok mevcut icadların kullanılabilir olmasını sağlamak. Osmanlı’ya da matbaa gelememişti, çünkü yazıcılıkla geçinenler işlerini kaybetmek istemiyordu. Yapay zekanın doktorların ve avukatların işlerini kaybetmesine neden olacağı da söyleniyor. Bunu da istemiyorlar elbette. 19. yüzyılda da işlerini kaybetmek istemeyen işçiler makinaları kıran Luddite hareketini kurmuştu.

Devamını Oku

Çarka öyle bir çomak sokmalıyız ki talaştan başka birşey kalmasın!

Devamını Oku

Hep uzak bir gelecek diye anlatılır bize. Peki ya gerekli teknolojinin bugün mevcut olduğunu söylesem size? Hatta ışık hızını geçecek uzay gemilerinin bile?

Devamını Oku

Ortodoks bilime muhalif bir sürü teori hali hazırda üretildi ve üretilmeye devam ediyor ama maalesef bunlar insanoğlunun yararına bir türlü sunulamıyor. Burada aslında bence yapılması gereken şey biraz daha teori üretmek değil kürsü ve güruhları mağlup etmektir.

Devamını Oku

Devridaim devrimi, eğer medeniyetimizi kaybedip teknolojilerimizi kaybetmezsek illa gerçekleşecek.

Devamını Oku

Çünkü aptal birisi 50 yıl kullanılabilecek bir şeyi zaten 2 yılda elden çıkarıp yenisini alır. Ancak ‘Planlı Eskitme’ nedeniyle akıllılar da 2 yılda elden çıkartmak zorunda kalıyor çünkü bozulduğu için veya güncellemeler nedeniyle kullanmak isteseniz de kullanılamaz hale geliyor.

Devamını Oku

Kelime anlamı çok saçma. Ama ‘Muhafazakar’ kelimesinin düz anlamı ile terim anlamının günümüzde neredeyse ters anlamlı olduğunu göz önüne alırsanız hiç de saçma gelmeyecektir.

Devamını Oku

Erkek düşmanı apartheid şimdiden geldi ve daha kötü günler de gelecek! Enerjinin korunumu kanunu çoktan çürütüldü ama birilerinin çıkarları uğruna ısrarla sürdürmeye devam ediyorlar…

Devamını Oku