Aklınıza ilk gelecek olan Altın olsa da, Platin ve Renyum gibi çok daha kullanışlı nadir metaller vardır. Çok nadir olmaları yüzünden fazla kullanılamayan bu metaller göktaşlarından elde edilebilir ama orada bile o kadar da çok yoktur.

Bahsettiğim şey mesela çelik konstrüksiyonun yerine platin konstrüksiyon. Yada mesela renyum barındıran jet motoru alaşımlarının çok daha yaygın kullanımı. Bu nadir metallerin üretiminin yıllık birkaç bin tondan fazla olmayışına karşılık alüminyum’un 50 milyon ton, demirin ise 1 milyar ton civarındadır. Nadir metallerin pahalı olmalarının dışında zaten ihtiyacınız kadar çıkartılmamaktadır, bulunmadığı için de çıkartılması imkansızdır. Bu yüzden çoğu yerde mecburen aslında iyi bir metal olmayan demir kullanılmaktadır. Bahsettiğim nadir metaller çok daha dayanıklı, kuvvetli, korozyona karşı çok daha dirençli ve daha yüksek ısılarda kullanılabiliyor. Element sentezi milyonlarca dolarlık ekipmanların fiyatının birkaç bin dolara inmesi demektir. Çok ciddi araba kazalarından hafif sıyrıklarla kurtulmaktan, basit yapılmış binaların bile çok kuvvetli depremleri zararsız atlatabilmesinden bahsediyorum.

Ama dedim ya milyonlarca dolarlık ekipman birkaç bin dolara inecek diye, bu birileri için hiç iyi birşey değil. Bir kere pek çok teknolojinin ve özellikle alaşımların tarih olması veya en azından kullanımlarının çok sınırlı olması demektir. Ama en dramatik çöküş altında gerçekleşecektir: Az önce baktım ki ons fiyatı 10 yıldır hiç 1000 doların aşağısına inmemiş. Birçok ülkenin altın stokları var. Değerli metaller sentezlenebilirse Altın da aynı şekilde sentezlenebilir ve bu da altın değerinin kalıcı şekilde çakılmasına neden olacaktır. Altın stoklarının kalıcı şekilde değersiz hale gelmesinin piyasalarda yaratacağı şoku düşünün! Tabi gümüş de mesela aynı akıbete uğrayacaktır. Ayrıca hem gümüş hem de altın, her ne kadar iyi bir yapı ve makine malzemesi olmasa da özellikle elektronikte kendilerine ciddi yer bulabilir; hatta yıllık üretimi kabaca 30000 ton olan gümüş, yıllık üretimi 20 milyon ton civarındaki bakır’ı elektronikte yerinden edebilir ki gümüş zaten alaşımlarda da kullanılmaktadır; ayrıca altın günümüzde çok kıt olmasına rağmen genede telefonlarda kullanılabilmektedir, çok bollaşırsa daha nerelerde kullanılır sizce?

Rahmetli Haydar Baş ekonomi tezinde İnsan ihtiyaçlarının sınırlı ancak kaynakların sınırsız olduğunu söylemişti ve bunun da teknolojinin ilerlemesiyle mümkün olabileceğini söylemişti. Free energy ile birleşince bu iki yeni teknoloji bize kıtlık sonrası ekonominin kapılarını açabilir. Başlangıcı sarsıcı olacaktır ama uzun vadede hepimiz çok daha müreffeh yaşayabiliriz.

Seçim sizin.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir