Aklınız mantığınız var. Hafızanız da var. Bunların belli bir kapasitesi var. Bir de hatırlamadığınızı zannettiğiniz şeyler ve yaptığınızın farkında olmadığınız hesaplar var. Ve de bilincinizin üstündekilerden çok daha güçlü!

Thomas Aquinas ve Gregory Palamas bilginin kaynağının vahiy olduğunu söyler. Muhyiddin Arabi ve Gazali ise İlham der. Henri Bergson sezgi derken Tradisyonalist Ekol ilkel gelenek der. Birkaç yüzyıl önce beynin kapasiteleriyle ilgili bilgi çok daha azdı ve kaynağını bilemedikleri ama doğru çıkan bilgileri vahiy olarak adlandırmaları şaşırtıcı olmamalı. Jain felsefesi ruhların herşeyi bilebildiğini ancak karmik parçacıkların bunu engellediğini söyler. Sokrates insanın istisnasız herşeyi bildiğini fakat hatırlaması gerektiğini, mantık önermeleri silsileleriyle bunlara ulaşılabileceğini söyler. Taoizm’deki Wu Wei ise kabaca sakin olunduğu takdirde işlerin çok daha kolay çözülebileceğini söyler. Tabi günümüz bilimi ve analitik düşünce bunların peri masalı olduğunu iddia etmektedir. Biz akıllı olabiliriz ancak geçmiş nesiller de aptal değildi. Geçmiş nesillerin bizden daha aptal olduğunu zannetmek ciddi bir yanılgıdır.

Yeterince sakin olmayı başarırsanız olasılık hesaplarını dahi yenebilirsiniz. Fakat o kadar sakin olabilmek inanılmaz bir maharet ister. Alev alev yanarken gıkı çıkmayan bir Vietnamlı keşiş vardı; o keşiş 40 yıldır keşişti; o noktaya gelebilmek belki daha bile fazla ister. Taoistler kemale erenlerin ölümsüzlüğe kavuştuğuna inanır. Daha ne hikayeler var böyle. Sabırlı ve sakin olmak çok önemli. Tabi bu sadece gerçekten isteyenlerin gitmesi gereken bir yol. Sonu sonsuz huzur, mutluluk ve rahattır ama o yol hayatın kendisinden çok daha zor ve acılıdır. Ölesiye oruç tutanlar sadece en basit şeklidir. Aptal olarak görebilirsiniz onları ama özel askeri birimlerdeki zihin egzersizlerini de hesaba katınca neyin ne olduğu çok daha netleşiyor.

Gene de kararlarınızı kendiniz vermelisiniz. Kendiniz ölçün tartın. Bu yazının dışındaki yazıları da okuyun inceleyin. Ve kararınızı verirken olabildiğince sakin olun.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir