Trigonometri tablosunda Tanjant’ın değeri sonsuza doğru gider ve ondan sonra eksi sonsuzdan yeniden başlar.

Matematik günümüzde formüllere boğulmuş durumda. Hiç duygu yok. Halbuki matematiğin temeli felsefe değil midir? Artı ve eksi sonsuzları ele alırsak çember gibi tek bir noktada birleşiyor olmasınlar sakın? Tabi uzunluklar sonsuz olduğu için eğrilmeye başladığı yeri gözlemlememiz imkansız gibi. Veya başka birşey: 0,9999… neden 1’e eşit olsun ki? Başka birşey daha: dört işlemde sayıların aldığı şekillerin hiç mi sanatsallığı yok? İnsan yapımı sanatlardan neyi eksik bunların?

Dünya hayatı zor ve acılı. İnsan dediğimiz canlı zannettiğimiz kadar akıllı değil. Bana sorarsanız şamanlar tarih boyunca ayahuasca peyote tarzı şeyleri boşuna tüketmedi. Dünyanın zorluklarına çözüm arayan insanlar sonuçta. Akıl mantık bir yerde tıkanıyor. İnsanoğlunun ortodoks bilimin kabul etmeyi reddettiği yetenekleri var. Çok önemli bir tezi John Nash yazdı. Akıllılarda iş yok. Akıllı sadece uygular ve taklid eder. Fark yaratmak için biraz deli olmak gerekiyor.

Teknolojik tekillik gelecek veya gelmeyecek. Gelse bir dert gelmese bir dert. Distopyalara dönmek ile ilkel tarım toplumlarına dönmek arasında kaldık. Dua edelim ikisi de olmasın. O kadar da akıllı değiliz. John Nash iyi tesbit etmiş. 2+2’nin 4 olduğunu anlatmak bazen o kadar zor ki. İlkokul çocuğu yapar ama üniversite mezunu yapamaz. Mesele aptallık değil yobazlık. Yoksa dediğim gibi aslında çok basit.

1984 ve Cesur Yeni Dünya. Alternatifi de Nazcalar ve Mayalar gibi yerle yeksan oluş. Gene de şu var ki kulun bir hesabı varsa Allah’ın da bir hesabı var. Zaten bu dünyada herşey geçicidir. Bu dünyadaki herşey onların olsun. Zaten turşusunu kursalar ne olacak? Beyin kıvrımlarının gıdıklanması iyi birşeydir. Matematik sıkıcı hale getirildi. Bol bol formül ve hiç düşünmek yok. Birde algoritmalar var tabi. Yazılımcılığı sorarsanız bana, zaten ömrü suni olarak uzatılıyor. Tıpkı matbaanın Osmanlıya geç gelmesi gibi.

Matematik herşeyin temelidir veya değildir. Ama en azından filin tutulabileceği ve kavranabileceği bir yer olduğu kesin gibi diyeyim.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir