Çünkü aptal birisi 50 yıl kullanılabilecek bir şeyi zaten 2 yılda elden çıkarıp yenisini alır. Ancak ‘Planlı Eskitme’ nedeniyle akıllılar da 2 yılda elden çıkartmak zorunda kalıyor çünkü bozulduğu için veya güncellemeler nedeniyle kullanmak isteseniz de kullanılamaz hale geliyor.

Teyzem aynı telefonu 15 yıl kullanabilmişti. Benim yakın zamanda aldığım telefonlar ise 2 yılı doldurmadan ciddi sıkıntılar çıkarmaya başlıyor. Bu diğer şeyler için de geçerli. 20 yıl sonra piyasaya sürülecek şey aslında şimdiden hazır ama her versiyondan para kazanmak istiyorlar. Sovyet malları dayanıklılığıyla ünlüydü; ben de sakar olduğum için aradığım en önemli özellik dayanıklılık. Günümüzde Küba en iyi araba tamircilerinin yaşadığı ülke ki klasik arabaları severim. Neden aynı telefonu aynı tableti aynı bilgisayarı 50 yıl kullanamayayım ki? Çok önemli şeyleri sakladığımız harici bellekler bile kısa sürede bozuluyor. Arabalar 5-10 yılda müthiş eskiyor. Phoebus karteli var çünkü ampuller patlamazsa yeni ampul satılamaz. Komünizmde bu önemsenmez ama kapitalizmde çok önemlidir. Ama 100 yılı aşkın süredir yanan ampul de var. Üstelik bu sadece basit bir teknoloji istiyor.

Gerçi her yıl mobilyasını değiştirenler de var. Mobilyasını her yıl değiştiren herşeyini her yıl değiştirebilir. Hem de bunların sayısı çok fazla. Ama ben böyle değilim. Mobilyam da giysim de Televizyonumda çamaşır bulaşık makinalarım da evladiyelik olsun istiyorum. Gerekirse daha fazla para vereyim ama öyle olsun. Ama yok çünkü bu dediklerim kar ettirmiyor. Bazı şeylerin çakmaları çok çürük oluyor ama bazıları da orjinalinin üstünde bir kaliteye sahip oluyor. Orjinalinden daha kaliteliyse niye çakmayı değil de orjinalini alayım ki? Ama nasıl bulunur orjinalinden daha kaliteli çakma? Gerçi bu da akıllı olmayı gerektiren birşey. ‘İstisnasız herşey sorgulanmalı!’ Ben bunu yaparım. Çok zordur ve bedeli de çok ağırdır ama faydası da çoktur.

Burjuvazi bana kalırsa haddinden fazla güçlendi. Birşeylerin sorgulanma zamanı geldi artık. Akıllı insan olmak istiyorsanız sorgulayın. Reklamlara kapılmayın.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir