Voodoo ve benzeri bazı inançlar, Amerika kıtasına gönderilen zenci kölelerin dinlerinin birbirine karışması sonucu ortaya çıkmıştır.

Köle populasyonlarında da elbette tıpkı diğer populasyonlar gibi ezoterik anlamda üstadlar ve bilgeler olabilir. Efendilerin de rahatı her zaman yerinde olacak diye birşey yok. Finansal anlamda tam bir cenneti yaşayan adam mesela aşk acısı çekiyor olabilir. Bilgece öğütlere hepimizin ihtiyacı olabilir ve bu bilgece öğütleri nerede bulacağımız hiç belli olmaz. Voodoo ve benzeri inançlarda da en üst seviyedeki büyücülerin çok üstün yetenekleri olduğuna inanılır. Kabbalah ve Simya gibi diğer ezoterik inançlarla paralel. Primitif zannettiğiniz şeyler hiç de öyle olmayabilir.

Bunu niye anlatıyorum? Amerikan iç savaşıyla beraber klasik kölelik bitti; ama o sırada güneyli köle sahipleri kuzeyli işçi çalıştıranlara ‘Sizin işçilerinizin durumu bizim kölelerimizden farklı değil’ diyorlardı ve bir süre sonra haklı bir biçimde bazı sendikacılar da bunu dillendirmeye başladı. SSCB kuruldu maaşlı köleliği bitirmek için ama bu sefer de insanlar devletin kölesi haline geldiler. Yani form değiştirse de kölelik bir türlü kaybolmuyor. Üstelik şimdikiler köle olduklarının bile farkında değil. Ama dinlenmeye değer hayat tecrübeleri herşeyi değiştirebilir.

Dediğim gibi bilgelikle nerde karşılaşacağınız hiç belli olmaz. Ama sakın karizmayı bilgelikle karıştırmayın, aksi takdirde birileri sizi kötü şekilde sömürür. Tabi karizmayla bilgeliği karıştırmamak da pek mümkün olmayabilir. Gene de dikkatli olun. Sabırlı ve sakin olabilmekte bazen imkansıza yakındır. Hayat önümüze çok zor şeyler koyabilir. Başımıza korkunç felaketler gelir. Ama bilgelikle uğraşmaya devam eden önünde sonunda iyi bir yere varacaktır. Zaten bu dünyada bilgeliği saymazsak değerli ne var ki? Bilgeliğe çalışılmalı sürekli elimizden geldiği kadar.

Çalışmak, çalışmak ve çalışmak. Elimizden geldiği kadar. Ama elimizden gelenin en iyisi olmalı.

Sevgi ve selametle!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir