İstisnasız herşey sorgulanmalı! Bu çok zordur. Herkes yapamaz. Bedeli de ağırdır. Ama bedeline razı olursanız sonunda kurtuluşa erersiniz!

Neyin doğru neyin yanlış olduğunu sorgulamadan nasıl bilebiliriz ki? Hata yapmadığımızdan nasıl emin olabiliriz? Ya hiçbir şeyi düzeltemezsek? Dünya lanetlidir. Madde lanetlidir. Çalışmalıyız hem de çok. Ama ne için? Doğru olan şey için! O doğru olan şeyi yaptığımızdan nasıl emin olabiliriz? Belki de farkında olmadan bir uçuruma doğru sürükleniyoruzdur. Hayat çok zordur. Bazen hataların bedeli çok ağırdır. Bu dünyada ölmekten daha kötü şeyler de vardır. Ne olursa olsun çalışmaya bir şekilde devam etmeliyiz. Tabi bazısı dua eder, bazısı zikir çeker, bazısı meditasyon yapar, bazısı oruç tutar, bazısı hayır işleriyle uğraşır… Yol çoktur. En doğru yolun hangisi olduğu kişinin mizacına göre değişir. Hayat kumar oynamak gibidir. Kumar oynamayı hiç sevmem. Ama hesaba katılmayan pekçok şey her zaman olabilir. İnsanın aklı da gücü de belleği de sınırlıdır. Zaten hiçbir bilgisayarın kapasitesi sınırsız değildir. Hayat çok zor ve acılıdır. Bazen yola devam etmeyi hiç istemeyiz ama gene de devam ederiz. Bu yüzden bazı filozoflar dünyayı şeytanın yarattığına inanmıştır.

İnsan, istisnasız bütün durumlarda ve ihtimallerde, her ne olursa olsun bilgeliğin peşinde koşturmalıdır. Bu dünyada bilgelikten daha değerli birşey yoktur. ‘Ben yaşarken ne yapmalıyım’ sorusu can alıcı bir sorudur. Aslında hemen hemen kimse umursamaz. Ama herkes umursamalıdır. Bu soruyu sormazsa insan kendisine… Belki de uçurumun kenarındadır. Belki hiç gitmemesi gereken bir yönde gidiyordur. Ben bugüne istisnasız herşeyi sorgulayarak geldim. Çok zor. Bedeli de gerçekten ağır. Gerçi benim başka şansım olmadı. Zeki ve okumayı seven biri olduğum için şükretmeliyim. Şükür ki beden sağlığım da yerinde. Ancak sosyal becerilerim oldukça zayıf. Gerçi belki bu da şükretmem gereken şeylerden olabilir. Son nefesimi verirken pişmanlık duymak istemiyorum. Garanticiyim, riski sevmem. İnsan doğru şeyi yaptığından nasıl emin olabilir? Pekçokları bilgeliğe giden yolda korkunç ızdırablar çekmiştir. Belki bazılarının benim gibi başka şansı olmamıştır. Geleceği tam kestirmek mümkün değildir. Çok değişken vardır. Bazı şeylere de gücümüz yetmez. Umut, iyi birşey mi kötü birşey mi bilemiyorum.

Hakkımızda hayırlısı! Çok çalışmak ama yalnızca kendimizi kurtarmak için! Zafer günü gelecek mi bilinmez. Ama en azından niyetimiz doğru olanı yapmaya çalışmak olmalı!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir