Her şey sakin kafayla çok daha rahat çözülür. Fakat bir sorun var çünkü özellikle bazı durumlarda sakin olabilmek oldukça zor olabilir.

Zaten bu yüzden keşişler ve özel kuvvetler mensupları yıllarını talimlere verirler; en zor durumda dahi sakin olabilmek için. Hayat oldukça zorlu ve yorucudur. Kimbilir başınızdan nice trajediler geçti. Nasıl zor anlar yaşadığınızı Allah bilir. İşte sakin olmak burada devreye giriyor: Sakin olun ve herşey kendiliğinden çözülsün. Hiçbir şeyi zorlamayın. Enerjinizi bazen meseleyi çözmeye değil sakinleşmeye yönlendirin. Dediğim gibi yıllarca talimlerle ustalaşılabilecek birşey bu; ama daha iyi bir işiniz var mı?

Taoizm herşeyi akışa bırakın ve su gibi akın derler. Çin klasiklerinde devlet yönetimi bile böyle tavsiye edilir. Tabii ilk anda başaramazsanız üzülmeyin çünkü yıllarca talim gerektirebilecek birşey bu. Bunu uygulayan sanatçılar eserlerinin makineli tüfek gibi çıktığını söyler. Mesele sakin olabilmek. Sakin kalabilmek. Önce sakin olun sonra elinizdeki işi yaparsınız. Sakin olursanız elinizdeki iş de çok daha kolay olur ve ürün de güzel olur.

Telkinler, Meditasyonlar, Zikirler ve pek çokları ne için? Aslında Kemalat’ın manası da en kötü anda bile sakinliği koruyabilmektir. Jain inancında bu noktaya gelebilen kişilerin istisnasız herşeyi bilebileceği söylenir. Gerçekten de sakinken bir düşünüş çok isabetliyken gerginken insan ya çok iyimser ya çok kötümser olur. Dediğim gibi ilk seferde yapacaksınız diye birşey yok; yoksa niye niceleri o kadar talim yapsın ki?

Bilgeliğe ulaşmak isteyenler bu yolda çok acı çekmiştir. Bazıları aklını kaybetmiştir bile. Ama zaten hayatın kendisi acı. Hayat istediklerimizi vermiyor. Bazı Yunan filozofları dünyayı yaratanın şeytan olduğunu bile söylemiştir. Dediğim gibi daha iyi bir işiniz mi var? Çok değerli ne var? Bu hayatta bundan daha iyi bir uğraş olarak ne var? Ne yapıyorsunuz? Tabi zorla değil elbet. İsterseniz olacak birşey bu. Kimse sizi zorlayamaz!

Yeni ve çok daha zengin bir dünyanın kapıları; tabi eğer isterseniz! Zorla değil. Ama dediğim gibi herşey sakin kafayla çok daha kolay!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir