Sigaranın sağlığa zararlı olduğuna kesinlikle inanmıyorum. İnanmadığım gibi kurumların sigaranın zararlarına işaret eden bilimsel veri sonuçlarına da müdahale ettiğini düşünüyorum. Zaten başka konularda yapıldığı kanıtlandı. Ve ayrıca binlerce yıl boyunca zararı hiç görülemedi de son 50 yılda mı görüldü?

Dediğim gibi tütün binlerce yıldır tüketiliyor. Kanser sanayi devrimine kadar nadir bir hastalıktı. Kalp damar problemleri ise sadece zenginlerde görülürdü. Fosil yakıtlar, suni gübreler, kimyasallar, radyoaktivite zararsız mı? Bana göre sigaraya atfedilen hastalıkların sebebi herşeyin kirlenmiş olması. Şu anda en katı kurumların zararlı materyallere koyduğu üst sınırlar olması gerekenin çok üzerinde. Yiyen erkeklerin memelerinden süt gelmesine neden olan tavuklardaki değerler eğer limitin altındaysa devamını siz düşünün. Sadece fosfat gübresindeki uranyum ve kadmiyum oranları ortaya konulduğunda sonuçlar şok edici ve bu sadece bir tanesi. Fosil yakıtlar tedavülden kaldırılmaya çalışılıyor ama güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar da sanıldığı kadar temiz değil. Hepsine çözüm bulunabilir ama bu durumda şu anda güçlü lobileri olan pekçokları ciddi şekilde kaybedecektir. Kanserden kalpten ölenler gerçek ve onları sevenler bir sorumlu arıyor. Endüstri ise günah keçisini buldu: Sigara! Eğer sigara karşıtı kampanyalara harcanan enerji gerçek sorumlulara harcanırsa o bahsettiğim güçlü adamlar için çok kötü olmaz mı?

Eğer sigara gerçekten zararlıysa buna neden Amerika kıtasındaki arkeolojik alanlardan ve sözlü gelenek gibi şeylerden en ufak bir kanıt bulamıyoruz? Olsaydı gözümüze sokmazlar mıydı? Amerikan yerlilerinin bilgeliğinden hep bahsedilir. Medeniyetlerinin uzaya bile gittiğini veya uzaylıların onlara teknoloji öğrettiğini iddia edenler bile var. Nasıl fark edememişler? Çünkü zararı yok. Ayrıca sanayi devrimi öncesinde ortalama ömrün düşük olmasının nedeni insanların yaşlanamaması değil çocuk ölümlerinin çok olmasıydı. Yani yetişkinliğe gelebilenlerin çoğu yaşlanabiliyordu da. Dediğim gibi sorun lobilerin hedef şaşırtıp kendilerine yönelecek olan haklı öfkeden kurtulmak istemesi. Hem normalde komplo teorilerinden nefret eden kurumlar sigara lobileri mesele olunca neden komplo teorilerine çok benzeyen yayınlar yayınlıyor? Bu da mı hiç şüphelendirici değil? Ayrıca sigaranın birde etkili bir antidepresan olma yönü de vardır. Antidepresan satanların rekabet istememesi normal. Tabi birde psikolojik rahatsızlıkların diğer hastalıkları tetikleyebileceğini de eklersek diğer ilaçları nispeten gereksiz kılışına da değinmiş oluruz.

Elbet bu iftiraların bir gün sonu gelecek. Elbet aklanacak. O gün geldiğinde biz heryerde canımızın istediği kadar tüttüreceğiz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir