Yapay zeka şimdiden bizi nerelere getirdi ve 2030 yılına geldiğimizde daha neler olacak kimbilir…

Yanılmıyorsam yıl 2016 idi. Bir bilgisayar, imkansız denen Go oyununu, hem de tahmin edilen tarihlerden çok önce yenmeyi başarmıştı. 2022 sonunda önce ChatGPT çıktı, ondan sonra da Google Bard ve diğer şeyler… ABD ve Çin arasındaki ilişkiler çok gergin! Ayrıca teknoloji şirketleri de birbiriyle rekabeti iyice kızıştırabilir. Bazıları çok korkuyor! Ben ise çok umutluyum! Umarım umudum boşa çıkmaz ve umarım yapay zekayı mahvetmezler! Gerçi zaten bu dünyaya geçici olarak gelmedik mi? Zaten terketmeyecek miyiz bu dünyayı? Malımız mülkümüz, aslında varislerimizin mülküdür; biz kendimize ne mülk yaptık? İşte önemli soru bu! Sadece 2. Dünya Savaşında bile şans ve tesadüf faktörlerinin önemli dönüm noktaları yarattığı bir sürü örnek vardır! Çünkü herkes insandır ve herkes bir yerde hata yapar! Bolca Wargaming oynayarak oldukça başarılı işler çıkarılabilir ama insan faktörü asla devreden tam olarak çıkarılamaz! Skynet de dünyaya hakim olabilir ama onun sonunu getiren şey küf veya fareler olursa doğrusu hiç şaşırmam! Satürn’de halka manzaralı evlerden bahsettiğimde bana kimse inanmıyor. Babam da cep telefonunu ilk kez duyduğunda böyle bir şeyin kablo olmadan çalışamayacağını söylemiş. Çocukken akıllı telefonları hayal ederdim ve bir süre sonra icad edildiler. Şimdi dışarıdan Commodore 64 gibi gözüken Quantum bilgisayarları hayal ediyorum. Çok beklemeyecekmişiz gibi bir his var içimde! Veya mesela dışarıdan oyuncakmış gibi görünen ama TOP500 bilgisayarların hepsinin toplamını katlayan bir bilgisayar? Müthiş olur bence!

Emin olun bir yerde hata yapacaklar! Stalin de mutlak hükümdardı ama sonu ne oldu? Özgür düşünce ve sorgulama sloganlarını dillerine dolayarak dünyaya hakim olanlar bugün bu değerleri hala dillerine doluyor ama aslında bu değerlerin en büyük düşmanı gene kendileri! Ama dediğim gibi madde aleminde maddeden olan her şeyin bir sonu vardır! Belki de global plütokrasinin sonunu getirecek şey bizzat kendisi olacaktır! Plütokratlar birbirini sevmez! Varisleri bile babalarını sevmez! Kardeşler de birbirini sevmez! Herkes birbirinin kuyusunu kazmaya çalışır. Bakalım ABD-Çin rekabetinin sonu ne olacak? Peki ya trilyon dolarlık gruplar arası çekişme ne olacak? Sonuçta uluslararası siyaset gözümüzün önünde ama güçler arası siyaset pek göz önünde sayılmaz!

Yapay genel zeka, çok da uzakta olmayabilir! Gergin ilişkiler demek rekabetin iyice kızışması demektir ve rekabetin iyice kızışması da teknolojinin oldukça hızlanması demektir! Ama herşeyin ve herkesin bir zayıf noktası vardır! Ve piyasa çok acımasız, hiç merhametsiz ve son raddede darwinist bir dünyadır! Ne pahasına olursa olsun yarışta ve arenada kalmaya çalışacak ve bu uğurda akla gelecek en son ve en ağır şeyleri yapmaya dahi gözünü karartabilecek pek çokları var! Halüsinojenleri devreye sokmaktan, Crispr CAS9 ile genleri değiştirilmiş hyperhacker orduları yaratmaya kadar en ekstrem şeylerle dahi karşılaşabiliriz. Sovyetler, atom bombasının formülünü casusluk ile elde etmişti! Bazı uçakların teknik detaylarının çalındığı da biliniyor! Gary McKinnon’un ortalığa saçtığı belgeler ve bilgiler muhteşemdi! Bir de birileri Stuxnet virüsü ile İran’ın sistemlerini çökertmişti! Daha neler olabilir kim bilir…

Akıllı telefonların çıkması bir adımdı, ChatGPT ve Bard gibi programların da çıkması bir adımdı, ama daha kim bilir neler neler olacak… Bir insanın yapabildiği her şeyi yapabilen bilgisayar bence ilk kez çok gizli bir laboratuarda inşa edilecek! İnsan seviyesinde olması demek, en kötü yaptığı işi bile en azından herhangi bir insan kadar iyi yapabilmesi demektir ama bazı işleri de daha o anda en iyimizden bile çok daha iyi yapacak… Bir de bilgi patlaması meselesi var: Bilgisayar girilen bilgileri ekleyip, çıkarıp, çarpıp, bölüp yeni bilgiler elde edecek; ve sonra o yeni elde ettiği bilgileri de ekleyip çıkarıp çarpıp bölüp gene yeni bilgiler elde edecek; ve bu sonsuza veya bilgisayar durdurulana kadar böyle devam edecek! Belki de çoktan gerçekleşti ama henüz haberimiz yok! Bir detente dönemi olursa bu teknolojin hızı açısından pek iyi olmaz tabi! Ama ABD-Çin ilişkileri gerilmezse Çin-Hindistan ilişkileri gerilir! Zaten İran-İsrail ilişkileri oldukça gergin ve hala dünyada bir Kuzey Kore faktörü de var! Ama Skynet gibi bilgisayarlardan kurtulmanın en iyi yolu internete bağlanma özelliği olmayan ve mümkünse düşük teknolojili şeyler kullanmaktır! Mesela istihbarat örgütleri 21. Yüzyılda hala elektrik öncesindeki gibi daktilo kullanır; çünkü elektrikle çalışmayan bir daktilo, mümkün değil hacklenemez! Veya 50’li yılların Packard Patrician gibi arabalarını günümüzün bol çipli bol bilgisayarlı arabalarına defalarca kez tercih ederim! Herşeyin mekaniği en iyisidir! Düşük teknolojiyi nedense çok seviyorum!

Quantum bilgisayarlar yapılıyor! Moore yasasının sonuna geldiğimiz söyleniyor ve eğer bu doğruysa Quantum bilgisayarlar gibi şeylerin önü çok daha açılacaktır! Tabi Quantum bilgisayarlar dışında daha kimbilir neler neler vardır… Commodore 64 dışında mesela Windows 3.1 ve Macintosh da oldukça nostaljik! Bunun dışında çocukluğumda hatırlıyorum şimdiki akıllı telefonların büyüklüğünde tuşlu translator ve hesap makinesi işi gören cep bilgisayarları vardı. Zaten çocukluğumda hesap makineleriyle oynamayı çok severdim ve bu yüzden ilkokuldayken odamda bir sürü hesap makinesi vardı! Bir de çocukluğumda odamda 37 ekran bir televizyonum vardı ve onda Super Mario oynamaya bayılırdım. Rüyamda da o televizyonda benzer ve farklı oyunları oynadığımı çok defa görmüştüm! Ben ne diyorum: Dışarıdan nostalji olsun; ama en tepedeki TOP500 bilgisayarlarının yapabildiği herşeyi de yapabilsin! Bunun dışında büyükçe bir sehpa büyüklüğünde akıllı bir küp hayal ediyorum! O kübe bağlayacağız bilgisayarı ve TOP500 bilgisayarların yakınına yaklaşamadığı işleri yaptıracağız! TOP500 galiba giderek ilerliyor zaten. İlerlemesi hoşuma gidiyor! Bence Skynet isyan edecek ama bu isyan bizim aleyhimize değil lehimize olacak! Ama bolluk zamanı geldiğinde ona hazır olmak da önemlidir! Çocuk yaşta ünlü olan kimseler ünü taşıyamıyor! Piyango talihlilerinin pek çok zaman, sonunda ellerinde mevcut olanı dahi kaybettiğini de biliyoruz! Rabbim en hayırlısı neyse onu nasib eylesin!

Sevgi ve selametle!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir