Mesela bir cinci hocayı düşünün; laboratuvara getirdik ve iddia ettiği cinlerle ilgili testler yaptık. Üçkağıtçıysa zaten ortaya çıkar. Cinci hocaların samimi olanlarının en azından bir kısmının bilimsel testleri kabul edeceğine eminim. Ama bunu kabul edecek üniversite… İşte işin zor kısmı bu!
Bu sadece bir örnek; daha buna benzer neler var neler. Dünyanın her yerinde medyumlar ve necromancerler var. Daha başka paranormal pekçok şey de var tabi. En azından bir iddia var ortada. Sorgulamaksızın ve incelemeksizin reddetmek ne kadar doğru? Yahya Jammeh; eski Gambia devlet başkanı; aynı zamanda cadı doktor; AIDS’i tedavi edebildiğini iddia ediyor. Bu iddiada olan sadece Afrikanın pekçok yerinde başkaları da var. En azından testlere tabi tutmaktan zarar gelmez bence. Ortodoks bilim neden bu kadar yobaz? Halbuki bilimin de kökeni ruhlar cadılar büyücüler vs değil midir? Bugün tükettiğimiz ilaçların kökeni Voodoo büyücülerininkine çok benzeyen ve aynı kaynaktan çıkan ot karışımları değil midir?
Pekçok iddia var. Bazıları inkar edilemeyecek kadar güçlü. Mesela Aile dizimi: Aslında cadılık, büyücülük, hurafe… Ama verileri inkar edemiyorsunuz. Aslında bunlar da bilim değil midir? Ya da bizim bilimimiz belki de kör ve hurafelerle dolu. Gözümüzün önündeki şeyleri inkar etmek bilimle ve değerleriyle çelişmiyor mu? En azından bazı tezlerin yanlış olduğunu kabul ettirmenin gerçekten çok zor olduğunu görüyorum. Bilim günümüzde yobazlaştı. Denemeyi ve test etmeyi dahi kabul etmiyorlar; bu nasıl birşeydir? Çeçenistan’da cin hastahanesi açılmıştı. Belki Pakistanlılar biraz daha özgür düşünüyor olabilir. Alternatif Tıbbın modern ilaç sektörüne tehdit oluşturduğunun farkındayım. Fizik ile ilgili tezler de CERN ve benzeri yerlerdeki çıkar sahiplerine tehdit oluşturuyor.
Hem yobaz, hem yozlaşmış! Giordano Bruno bugünkü rantiyecilerin rantları uğruna mı bedel ödedi? Bugünkü engizisyon dünkünden daha beter. Pekçok anlamda geriye gittik. Bilim, sorgulamak ve özgür düşünce değilse nedir? Psişik şeyleri ve paranormali reddetmek, şans dahi vermemek sorgulamak ve özgür düşünce midir? Aydınlanma binlerce yıllık iddiaları sorgulamaksızın ve incelemeksizin reddetmek midir? Aydınlanma denen şey günümüzde kör bir bağnazlığa dönüşmüş durumdadır. Belki bu bağnazlığı yenebilirsek mesela Moore yasasını katlayabileceğiz. Belki uzaya çıkabileceğiz. Belki hayalimize dahi gelmeyecek şeyleri başarabileceğiz. Astral seyahat belki de sadece halüsinasyondur; ama denemekten ne zarar gelir? İncelemekten ne zarar gelir?
Bağnazlık ve yobazlık her yerde. Üstelik bunu kendini aydınlanmış olarak görenler yapıyor. Peki bunun nefretle hatırlanan engizisyondan ve Giordano Bruno’yu yakanlardan ne farkı var?
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!