Nobel kazananların önemli bir bölümü Yahudi. Steven Spielberg ve Woody Allen gibi çok önemli sinemacılar var. Google ikilisi ve Mark Zuckenberg yahudi. Pek çok milyarder de onlardan.

Bence onların iki sırrı var: Biri asperger; öbürü ise birbirlerini tutuyor olmaları. Birbirlerini tutuyor olmalarının anlatılacak bir yanı yok; sonuçta bir elin nesi var iki elin sesi var! Birlikten kuvvet doğar! Ama asperger işi oldukça ilginç! Dindar yahudilere dikkat ettiğinizde davranışları dışarıdan takıntılı bir adamın davranışları gibi gelecektir; sayısız ritüel, cumartesi günleri elektrik düğmesine basma gibi bazı şeylerden ısrarla kaçınma, hep aynı konunun kitaplarını takıntılı gibi okuma… Bunlar tipik asperger özellikleridir. Ama burada kitap konusuna özellikle değinmek isterim: Haredilerde bazı erkeklerin hayatları boyunca yaptıkları tek iş kitap okumaktır; bu kişinin ve ortalama 8-9 çocuğunun geçimini karısı ve cemaat üstlenmektedir. Böyle bir erkek dışlanmaz; hatta böyle yaşayan insanlar Haredi toplumunda saygı görür. Zaten mesai gibi kitap okuyan bir adamın başarısız olma ihtimali doğa kanunlarına aykırıdır. Peki ya neden asperger? Çünkü sadece bir asperger işine bu kadar kilitlenebilir ve iyice kenetlenilen bir iş muhakkak başarılır. Peki ya asperger neden bu kadar sık yahudilerde? Aslında bu dediklerim sadece aşkenaz yahudileri için geçerli; sefarad ve mizrahi yahudilerinde zaten böyle açık ara fark atan başarılar mevcut değil. Sefarad ve mizrahi yahudileri kabaca islam dünyasının yahudileridir ve aşkenazların aksine bulundukları coğrafyadaki çoğunluklara nispeten entegre olabilmişlerdir. Aşkenazlar ise şartlar gereği iyice içlerine kapanmışlardır. Cemaat dışından evlilik yapanlar genelde uzun vadede cemaatin kalanından kopmuşlardır. Ayrıca haredi yaşamına ayak uyduramayanlar da çoğunluğa katılmış ve asperger olanlar genelde kalanlardan olduğu için cemaat içinde asperger oranı çoğalmıştır. Tabi epigenetiğin de haredilerde aspergeri yaygınlaştırıyor oluşu da ayrıca bir faktördür.

Zaten aspergerler önleri açıldığı takdirde oldukça başarılı olabilen insanlardır. Başarılı insanların birbirlerini tutuyor olmalarını da eklerseniz burada mucizevi hiçbirşey kalmıyor.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir