Bana göre bir insan inançlı olmalı. Ateist olacaksa da Epikür veya Jainler gibi olmalı. Dışarıdan gelen mutluluk kaynaklarının devamlılığını kimse garanti edemez ve ayrıca zamanla onlara alışırız. Ama içsel enerjimizi aktive edebilirsek o zaman gerçek kurtuluşa ereriz.

Dünya mutluluk vermeyecek. Dertler illa bizi bulacak. Her zaman daha büyük balık vardır. Milyarderlerin mutlu olduğunu zannediyoruz çünkü onlar hakkında en ufak bir fikrimiz yok. Tüketmek ve tüketmek bize sanayi devriminin dayattığı birşey; ondan önce tüketim çılgınlığı diye birşey yoktu.

Hayatlarınızı hiç sorguladınız mı? Ölüm bizi bulacak veya yeni teknolojiler engel olacak ama ne olursa olsun bu dünyada rahat huzur yalnızca içimizden gelirse varolabilir. Aslında bilim dahi yalnızca bu hayatta bir hobi olarak işe yarar. İstisnasız herşeyin sorgulanması çok önemlidir. Eğer sorgulamazsak doğru ve yanlışı nasıl ayırd ederiz? Yanlışı doğru zannedip herkese ve herşeye farkında olmadan zarar vermeyeceğimizin bir garantisi var mıdır?

Hayat sabah 8 akşam 5 çalışmak ve ondan sonra da kazandığımız üç kuruşu değersiz şeyler için tüketmek midir? Çarklar dişliler bizi buraya ittiriyor. İnsanlar çok yobaz. Aslında tarafsız gözlerle bakınca modern dünya ile IŞİD gibileri arasında bir eşitlik olmasa da kesinlikle denklik var. İnsanlara modern köle olmayı dayatıyor. İnsanların sanki beyni yıkanmış! Farklı birşeyi görüp duymazsa insan o şeyleri sorgulama ihtiyacı da hissetmez ve o şeylerin kölesi olabilir. Bu yüzden istisnasız herşeyin sorgulanması çok önemlidir.

İntihar oranlarının rekor düzeyde olduğu Güney Kore bize başarı örneği olarak sunuluyor. Yaşamdan bıkmak mıdır başarı? Kapitalizm sürekli reklam bombardımanı altında tutuyor bizi. Ve alternatif görüşleri de yok etmek için elinden gelen çabayı sarfediyor. İslam ülkelerinde sekülerizmi işte bu yüzden yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Zaten düzen iyi bir şey yapıyorsa ya bir çıkarı vardır veya zorunda kalmıştır. Cübbeli Ahmed Hoca insanların diploma edinmek için yırtınmasını ve dil öğrenmesini eleştiriyordu. İtici gelmiş olabilir size ama bence tamamen haksız da değil. Mutlu ve Huzurlu ise bir insan, ‘bir lokma bir hırka’ olmasında ne sakınca var? Tabi bu, hele de modern dünyada kolay değil! Önce sağlam alimlerden fikir edinmelidir insan. Ama sağlam alimleri bulmak, üçkağıtçıların bol bulamaç olduğu bir ortamda çok zor olabilir. Tabi birde bol bol talim yapmak lazımdır. Kendini ateşe verip gıkı çıkmayan Vietnamlı keşiş 40 yıl boyunca talim yapmıştı. Tabi dediğim gibi üçkağıtçılar tarafından sömürülmek çok ciddi bir tehlike. Bu yüzden şunu diyebilirim ki bilgeliği pekçok farklı kaynaktan edinmek en iyisi olacaktır. Farklı fikirlerden yararlanmanın nesi zararlı? Tabi bu sömürmek isteyen sahte gurular için çok zararlı, ki bu yüzden farklı görüşleri bilmemizi engellemeye çalışırlar!

Çalışmak lazım hem de bol bol. Ama yalnızca kendimiz için. Kimsenin sizi sömürmesine izin vermeyin. İstisnasız herşeyi sorgulayın.

Yaşamınızın iyi ve güzel olduğundan emin misiniz? Bence en önce sorgulanması gereken şey bu!

Sevgi ve selametle!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir