İlkokula giderken akıllı telefona benzer şeyler hayal ederdim ve tahmin ettiğimden daha da ilerisi birkaç yıldır gerçekleşti. Şimdi Commodore 64 görünümünde Quantum bilgisayar hayal ediyorum ve bakalım bunun için ne kadar bekleyeceğim?

Bir yandan teknoloji baş döndürücü bir hızla ilerliyormuş gibi gelse de bazıları daha da hızlısını istiyor. Go ustalarını yenen yazılım beklenenden 10 yıl kadar önce üretilebildi ama bilimkurgularda gördüğümüz aplikasyonlar hala üretilmedi. Moore yasasının sonuna geldik. Quantum bilgisayarlar deniyor ama bana hızı yavaşmış gibi geliyor. ABD-Çin rekabeti eğer anlatıldığı kadar hararetliyse o zaman teknoloji büyük bir hızla gelişir ve zamanla hepimizin kullanabileceği hale gelir. Zaten elimizdeki teknolojilere bakarsak ilk çıktıkları zaman ulaşımı zor ve çok pahalı iken yıllar geçtikçe hem ulaşımı daha kolay hem de fiyatı daha ucuz olmuştur. Yuval Noah Harari’nin anlattığı geleceği oldukça karamsar bulduğumu söylemeliyim. Belki de toz pembe olur. Hem ABD hem de Çin 1984 romanını hatırlatan uygulamalar hayata geçiriyor. Bir de Cesur Yeni Dünya gibi başka distopyalar da var. Ancak madde aleminde hiçbirşey sonsuza kadar süremez. Katolik kilisesi yüzlerce yıl boyunca süper güçtü ama şimdi şamaroğlanına döndü. Firavunlardan geriye piramitler ve mumyalar kaldı. Teknolojimizi koruyabileceğimiz dahi meçhul. Belki de neolitik çağa geri döneceğiz. Silurian hipotezini ve Fermi paradoksunu hatırlatmak isterim.

Dünyanın kime kalacağı hiç belli olmaz. Zaten her zaman acı ve keder vardı; her zaman da olacak. Belki de insanlığın sonuna gelmişizdir. Belki gerçekten galaksileri fethetmeye başlayacağız. Kapitalist medeniyet bir krize doğru ilerliyor. Tarım alanları verimsizleşiyor, doğum oranları tehlikeli seviyelere düşüyor, maden cevherleri gittikçe daha düşük değerli oluyor, kirlilik kanser gibi hastalıkları tetikliyor… Global olarak IQ ve okur yazarlık testleri gibi şeylerde ortalama skorlar gittikçe aşağı inerken otizm hızla artıyor. Bunu darwinle açıklayamazsınız; doğamızın verdiği Lamarckçı bir tepki! Köprüden önceki son çıkışı artık geçtik; geri dönülmez bir noktadayız. Beyaz Irk 22. yüzyılda tıpkı amerikan yerlilerinin şimdiki hali gibi olacak. Belki teknoloji olacak belki de birçok şeyi kaybedeceğiz. Kaybedersek dünya nufusunun %99’u kısa bir sürede yokolabilir çünkü endüstri sayesinde birçok elzem şeye sahibiz. Hayırlısı demek lazım.

Allah bilir herşeyin nasıl sonlanacağını. Hakkımızda hayırlısı demeliyiz. Ve şunu da söyleyeyim ki neyin iyi neyin kötü olduğunu tam bir kesinlikle bir tek Allah bilebilir.

Sevgi ve selametle!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir