Aslında insanın kendisine sorması gereken belki en önemli, belki tek önemli soru: İnsan yaşam süresi içinde ne yapmalı, neyle uğraşmalı?

Pek çok cevap verilebilir tabi. Mesela bunlardan biri mutlu huzurlu rahat olmak! Kim istemez ki böyle olmayı? Bu uğurda birçoğumuz kimbilir neler neler yapıyor. Ama ne kadarımız buna ulaşabiliyor; üstelik herşeyi de yapmış olmasına rağmen?

Kimisi zengin olmaya çalışır, kimisi dini bir grubun peşinden gider, başkaları belki bambaşka şeylerle uğraşır. Buda iç huzura erişebilmek uğrunda 6 yıl çile çekmiş. Başkaları çok daha uzun süre. Zaten bir şekilde yolunu bulabilme arayışı Felsefenin, Dinin, Büyülerin ve hatta Bilimin varolabilmesini sağlamış.

İyi hissediyoruzdur veya hissetmiyoruzdur kendimizi. İyi hissetmiyorsak ‘Ne yapmalı’ sorusunu kendimize hiç sorduk mu? Veya iyi hissediyorsak da doğru yolda olup olmadığımızı hiç sorguladık mı? Sokrat der ki sorgulanmamış hayatın anlamı yoktur. Büyük adamları dinlemeyeceksek kimi dinleyeceğiz? Ama büyük adamlardan bu yana çok uzun zaman geçti ve kötü niyetli ve çıkarcı insanlar kuzu postu giymiş kurt gibi, öğretilerin ve geleneklerin arasına girmeyi başardı. İsim vermeyeceğim ama bazıları bugün ülkemizde veya dünyada büyük adam sayılabiliyor. Ayrıca büyük adamların kendilerine ait olmayan sözleri ve öğretileri de onlarınmış gibi heryerde dolaşabiliyor.

Bunca şey arasından benim diyebileceğim şey şu: İstisnasız herşey sorgulanmalı! En başta da bu cümlem!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir