Hayatta yapacak daha iyi bir işimiz var mı? Yaşamak için daha iyi bir sebebimiz var mı? Kendimizi ilerletmenin, yeteneklerimizi geliştirmenin herhangi bir zararı var mı?

Kastım ruhsal, zihinsel, duygusal anlamda. Şampiyon veya rekortmen olmak zorunda değiliz, bulunduğumuz noktadan bir adım ileriye gitmek de olabilir; tabi o noktaya varıldığında bir sonraki adım hedeflenmelidir ve bu ölene kadar böyle sürebilir. Günde 16 saat çalışan biri bile çalışırken zihin egzersizleri yapabilir mesela; Bir filmde ağır iş yaptırılan mahkumların işlerini idman yapma fırsatı olarak değerlendirdikleri bir hikaye vardı. Doğrusu fiziksel ve maddi başarılardan çok manevi ve zihinsel, ruhsal, duygusal başarılara odaklanmayı tercih ediyorum. Mesela mizacım gereği sorgulamayı çok önemseyen birisiyim. Mesela kendime koyduğum hedef zihinsel anlamda bir spetsnaz komandosundan bile daha sağlam, dayanıklı, dirençli olmak; ama bedensel olarak o seviyede olmasam da olur. Birçok felsefe ise bağlılıklardan zihni arındırmayı tavsiye eder mesela.

Kevala Jnana diye bir tabir vardır Jain felsefesinde; ruh herşeyi bilebilir ama karmik parçacıklar sinyalleri parazitlendirir ve bilgiye ulaşamaz veya bozuk ulaşır. Kaygılı korkmuş vs olduğunuz zaman sağlıklı düşünebiliyor musunuz? Veya sizi üzen endişelendiren vs bir konuda sağlıklı karar almakta zorlanmıyor musunuz? Sokrat da empirik bilgi olmaksızın önermeler silsilesiyle zihnin bilgiye ulaşabileceğini söylemiştir. Ruhlar doğası gereği 7/24 mutlu olmak ister ve acılara 1 saniye bile tahammül etmek istemez. Öğretilmiş birşey değil, bu bizim yaratılışımız ve aslında bence bizi robotlardan ve yapay zekadan ayıran şey bu. Tabi anlattıklarımı dayatamam, başkası da dayatamaz, bizzat kendiniz istemelisiniz. Samimiyetle istediğiniz ve gerçekten çabaladığınız takdirde ise faydasını göreceğinizi rahatlıkla söyleyebilirim.

Ama bu yolculukta sahte mürşidlere dikkat etmelisiniz. Bu din adamları veya kişisel gelişimciler karizma ve hitabetleri ile insanları etkilerler. Amaçları ise müritlerini geliştirmek ve ilerletmek değil kendilerinden maddi manevi faydalanmaktır. İsim vermekten kaçınıyorum, ancak bu kimselerin aklınıza hayalinize gelmeyecek kadar çok sayıda ve oldukça da güç ve nüfuz sahibi olduğunu söyleyebilirim. Zaten MKUltra ve Monarch programlama gibi teknikleri incelediğinizde bunların aslında binlerce yıllık olduğunu ve tahmin edemeyeceğiniz şahısların bu yöntemleri ustalıkla kullandığını görebilirsiniz. Rene Guenon’un Sahte Mürşidlere karşı önlem olarak söylediği bir söz ile noktalayayım: ‘En iyi guru içinizdeki gurudur’.

Dediğim gibi yaşamak için daha iyi bir amacınız veya yapacak daha iyi bir işiniz var mı? Dünyaya gözlerimizi açtık ve deyim yerindeyse başı kesik tavuk gibi geziyoruz. Ama dediğim gibi son karar sizin.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir