Sorgulamak, sorgulamak, sorgulamak… Bence hayattaki en önemli şey; hatta hayatın temeli…

MKUltra ve Monarch programlama, soğuk savaş sırasında ABD’nin beyin yıkama araştırmalarıydı. SSCB ve Çin’in de benzer çalışmaları vardı. Buraya kadar ilginç birşey yok. İlginç olan çok benzer tekniklerin binlerce yıl boyunca Sümer, Mısır vb medeniyetlerce de kullanılmış olmasıdır. Binlerce yılda beyin yıkama Dinlerin, ahlak anlayışının, eğitimin ve hatta pedagojinin ve psikoloji ilminin içine kadar girdi. İşte bu yüzden sorgulama çok önemli.

Sahte mürşidlere dikkat! Bu laf nerden çıktı diye soracaksınız: Tarih boyunca insanlar merak etmiştir. Düşünmüş taşınmışlardır. Anlamaya çalışmışlardır. Bundan; Bilim, Din, Büyü ve Felsefe doğmuştur. İlerlemeye ve gelişmeye çalışan insanlar bulabildikleri mürşidlere başvurmuştur. Ama bunların bazıları sahte mürşiddir; sadece sömürmekle ilgilenirler ve talibin istediği şeyler zaten onda yoktur. Sahte mürşidler hitabete ve karizmaya dayanır; çünkü sömürmek için bilge gibi gözükmek zorundadırlar. Zaten sıradan insanlar bilgelik ile hitabet ve karizmanın ayrımını yapmaktan da acizdirler. Bunlar binlerce yıldır düzenlerle likenvari bir ilişki içerisindedir; düzen sahte mürşide alan açar, sahte mürşid ise düzenin çok ihtiyacı olan toplum kontrolünü sağlar. Bazen de sahte mürşidler, Sümerlerde ve Ortaçağ Avrupasında olduğu gibi, düzenin en tepesine oturur.

Köle olmamak için sorgulamak! Kula kul olmamak için sorgulamak! Ben şanslıyım çünkü sorgulamak bende içten gelen birşey. Pekçok insan hiç düşünmüyor. Aslında düşünmek istemiyor. Birilerinin kendileri yerine karar vermesi rahatlarına geliyor. Halbuki düşünmek çok önemlidir. Sahte mürşid deyince aklınıza bir din adamı geliyor ama bu zat gayet bambaşka bir kimse de olabilir. Sonuçta MKUltra ve Monarch programlamada papazlar değildi işi yapanlar; ajanlar ve bilimadamlarıydı! Herkes herşeyi söyler ama doğru olduğunun bir kanıtı var mıdır? Mesela bir istatistik verilebilir ama verilerin sahte olmadığına emin olabilir misiniz? Sadece düşünün! Hiç mi ihtimal yok? İşte bu yüzden sorgulamak! ‘Bu zamanda babana dahi güvenmeyeceksin’ lafını duymuşsunuzdur; babanıza güvenmezken sırf hitabeti veya karizmasından kim olduğu belli olmayanlara nasıl güvenebiliyorsunuz?

Zor zamanlardan geçiyoruz. Aslında ‘Kolay zaman var mıydı?’ sorusu daha doğru olacaktır. Sahte mürşidler beynimizi yıkayıp bizi köle etmesin; bizi sömürmesin diye sorgulamak! Bu yüzden çok önemli sorgulamak!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir