MÖ 3900 yılında sahra çölü ve arabistan yeşilken bir anda çöle dönüştü. MÖ 2250 yılı civarında Orta Asya kuraklaştı ve bu Türk göçlerini başlattı.

Aslında 1815’te Tambora’nın patlaması çok daha küçük bir olaydı ama 1816 yılında ABD’de haziran ayında don görülmesine neden olacak kadar da büyüktü; bunun sonucunda da global çapta çok büyük bir kıtlık yaşanmıştı. Ama Buzul çağının sonlarındaki ani ve keskin zigzag, giriş paragrafındakilerden de büyük bir katastroftu.

Sadece Gulfstream sıcak su akıntısının kesilmesi bile İngiltere ve İskandinavya’yı yaşanmaz bir tundraya çevirebilir; Avrupanın geri kalanı ise muhtemelen Rusya’nınkine benzer bir iklime dönüşecektir. Avrupanın geneli oldukça sık nufusludur ve tarım alanında yaratacağı şokun etkisiyle en iyi ihtimalde savaş çıkacaktır; en kötü ihtimali yazmasam daha iyi olur. Daha önce bu tarz şeyler oldu ve gene olacak.

Önlem almıyoruz. Dünya çapındaki yetkililer ya göremiyor ya da görse bile önlem alamayacak kadar aciz çünkü onların üstündeki yetkililer göremediği için onları engelliyor. Şu anda bir somun ekmeğin fiyatının 5 katına fırladığını düşünün; tabi diğer gıda maddelerinin fiyatı da aynı şekilde fırlayacak. İklimsel döngü zaten bir mini buzul çağına doğru gidiyor ve ortaçağın sonuyla erken modern dönem arasındaki bir önceki mini buzul çağından çok daha sert geçmeyeceğinin bir garantisi yok.

Küresel ısınma diyorlar; eğer böyle birşey varsa hiçbir şekilde tehlike olmadığını söyleyebilirim. Dünyanın ısındığı bütün dönemlerde her zaman nem ve yağmur artmıştır; tam tersine kuraklık ve soğuk hep birlikte olmuştur. Küresel ısınma olursa yetişme sezonu uzayacak, tarım ürünlerinin yetişme sınırları kutuplara yaklaşacak, yağmurların artması sebebiyle de su ve sulama ihtiyaçları azalacaktır.

Tarihte anormal soğuklar yüzünden kıtlıklar yaşandığı biliniyor. Global çapta kuraklıkla sıcağın değil soğuğun bir arada bulunduğu biliniyor. Ayrıca buzulların erimesi durumunda eriyik buzul suları donma noktasına çok yakın olacağı için okyanusların soğumasına da neden olabilir, bu da sıcak su akıntılarını bozabilir ve soğuk su akıntılarını kuvvetlendirebilir. Ayrıca okyanus genel olarak soğuyacağı için buharlaşma azalır ve iklim kuraklaşır. Bunun da ötesinde okyanusların soğuması okyanus sıcaklığı sayesinde olması gerekenden sıcak olan yerleri soğutacaktır.

Global bir kıtlığa doğru gidiyoruz. Kimse önlem almıyor. Gıda fiyatlarında aşırı bir artış dünyanın pekçok yerinde insanların oldukça fakirleşmesine yol açacaktır. Dünyanın pekçok yerinde doğrudan açlıktan ölümlerin olması dışında ciddi şekilde fakirleşme sonucu birçok isyan ve içsavaş da çıkacaktır. İklimsel değişim yüzünden yok olan pekçok medeniyetin olduğu biliniyor. Doğal bir döngü ve önlemlerin alınmamasının birleşmesi sonucu günümüzdeki medeniyet de yok olabilir. Bunun sonucunda da 100 milyondan az insan hayatta kalacak demektir.

Bu elinde sonunda olacak. Öngörüsüzlüğümüz medeniyetimizi yokedebilir. Dur demek zorundayız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir