Onlara ekmek ve sirk verin ve onlar hiç isyan etmesin! İnsanların ne kadarı gerçekten iyidir? Ne kadarı iyiliği hakeder? Bence çok çok küçük bir azınlığı sadece…

Devrimlerin yok etmeye yemin ettiği şeytana dönüştüğüne şahit oldum. Sigaranın tek umut olduğu günleri gördüm. Kurtuluş nerededir? İnsanoğlu bu dünyada geçirdiği sürede ne yapmalıdır?

Müslüm Gürses bu dünyayı çok iyi anladı. Belki çözüm rakı masasından kalkmamaktır. Belki ‘Hu’ çekip uçmaktır. Belki hintli keşişler gibi ölümüne oruç tutmaktır…

Sakin olmak bir işe yarar mı gerçekten? Sakin kafayla çözüm aramanın ve bulmanın çok daha kolay olduğu söylenir. Dünyanın dertleri asla bitmeyecek. Güneşin batıdan doğduğu güne kadar ise kötülük asla hükümranlığını sona erdirmeyecek. Kötülüğü bitirmekti tüm devrimlerin amacı ama sonunda yok etmeye yemin ettiği şeytana dönüştü bütün devrimler. Devrimcilik sadece güç isteyenler için akıllıca bir seçenektir. Keşişler ateşin canını acıtmaması uğrunda yıllarını verirler. Belki de en doğrusu budur. Fakat ‘Herkes keşiş olursa tarlaları kim sürecek’ diye de sorabilirsiniz elbette.

Dünya şeytanların dünyasıdır. Madde alemi iblisin krallığıdır. İblis devrimcilikle ölmeyecek; Allah ona müddet verdi. Sigara dumanını kutsal sayardı amerikan yerlileri. Duaları cennete ulaştırdığını söylerler. Wu Wei; Kevala Jnana; Socrates… Beynin ve bilinçaltının daha keşfedilmemiş nice yetenekleri var. Batı bilimi pek haberdar değil ama Tibetli keşişler çok daha fazla haberdar.

Şamanlar tarihte Esrar, Halüsinasyon Mantarı, Peyote, Ayahuasca gibi maddeleri tükettiler çünkü akıl ve mantık bir yere kadar. Bilinçli zihin sınırlıdır; ancak bilinçaltı çok çok daha güçlüdür; eğer sınırsız değilse bile. Pekçok bilgi ve bilgelik unutuldu. Aslında unutulmadı; özenli bir arama motoru aramasıyla bile pekçok şeye ulaşabiliyoruz. Ama reddedildiler. ‘Bilim dışı’ ilan edildiler. Neden sorgulamıyor kimse? Hegel’in dogmaları neden Tanrı kabul ediliyor günümüzde?

Şiir ve düz yazı… İçini dökmek? G-Man, Kane Nod, Kızıl Lotus… Hayal gücü çok daha sınırsızdır… Hayat zor olabilir. Zor olduğu için ilerledik ve geliştik. Zor olduğu için medeniyet kurduk. Ne yaptıysak hayat zor ve acılı olduğu için…

Tarih hem lineer hem de döngüseldir. Döngüler vardır ama döngüler bir yandan çok benzer bir yandan da birbirinden çok farklıdır.

Hayat bir çiledir. Bilgelik yolu ise hayatın kendisinden dahi daha çilelidir. Ne yapacağınıza kendiniz karar vermelisiniz. Öncelikle sakin olun. Bol bol zamanınız var. Acele işe şeytan karışır!

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir