Bilge, doğruyu yanlıştan hatasız bir biçimde ayırabilen kimsedir. Hayatta önemli olan şey doğru olanı yapmaktır ve o doğru olan şeyi de yalnızca bilgeler bilebilir.

Gerçek nedir? Doğru nedir? Yaşarken ne yapmalıyız? Dünyadaki vaktimizi nasıl geçirmeliyiz? Bu sorular oldukça önemlidir ama sadece filozoflar bu soruları sorar. Bize yalan söylüyorlar. Bizi kandırmaya çalışıyorlar. Bize kendi ezberlerini empoze etmeye çalışıyorlar. Bu yüzden istisnasız herşey sorgulanmalıdır. Bilgelik için, bilgeliği elde etmek için insan çok çalışmalıdır. Aslında hayatta kalmak için bile çok çalışmak ne kadar doğrudur? Ama bilgelik için çok çalışmak çok değerlidir. İnsan vaktini doğru olan şeyi yapmak dışında bir şeyle harcarsa değerli bir hazine olan ve asla geri dönmeyecek olan zamanını ziyan etmiş olur. Ayrıca zaman eğer en verimli ve en üretken şekilde kullanılmazsa bu da ziyandır. En az zamanda en çok şey yapılmalıdır. Hayatı bilgelik kazanmak dışında değerli kılabilecek başka birşey var mıdır? Mutlu olmak bile nereye kadar? Yaşam çok zor ve acılıdır. Tarihte bazıları dünyayı tanrının değil şeytanın yarattığına inanmıştır. Budizm hayatın acılarla dolu olduğunu söyler. Başı kesik tavuk gibi dolanıyoruz yer yüzünün üzerinde. Neden bazı soruları sormuyoruz? O soruları sormayacaksak neden yaşıyoruz ki? Bilgelik kazanmak dışında hayatta değerli ne vardır? Doğru olanı yapmak neden bu kadar önemsizleşti? Neden akıl edemiyoruz? Neden bu kadar mutsuzuz? Neden bunca acı çekiyoruz? Neden bu kadar kötülük var bu dünyada? Çalışmalıyız hem de çok. Ama gereksiz şeylere çok çalışmak, çok değerli birşey olan vaktimizi ziyan etmek anlamına gelecektir.

İnsanoğlunun başlangıcından beri sayısız insan bir sürü şey sordu ve birçok cevap aldı. Bazılarının hem isimleri hem fikirleri geldi, bazılarının yalnız isimleri geldi, bazılarının yalnız fikirleri geldi, birçoklarının hiçbirşeyi bize ulaşamadı. İnsanoğlu medeniyet inşa ettiği için kendini akıllı zannediyor ama çok da akıllı değil aslında. Çok hayati soruları sormak yerine sadece söyleneni yapıyor insanların tamamına yakını. Bence bilgelikten daha değerli birşey yok bu dünyada. Bana göre gerçek ve doğrudan başka değerli birşey yok bu dünyada. Zannımca doğru olanı yapmanın dışında değerli hiçbirşey yok.

Bitmez tükenmez çileler çekiyoruz ama gene tutturduğumuz yolda devam ediyoruz. Sizce bazı soruları sormanın vakti gelmedi mi? Bu soruları sormayacaksak hayatımızın bir anlamı olur mu?

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir