Çocuklarımızın ileride kazanacağı paralarla epey ilgiliyiz. Fakat çocuklarımızı yetiştirirken gelecekte ne kadar mutlu olacaklarını veya mutlu olup olmayacaklarını hiç düşünmüyoruz.

Bu yazıya konu olan söz şu: Annem derdi ki: ‘Keşke bedenen çalışsaydım, bedenen çalışan adam günde 8 saat çalışır, ondan sonra evine gider yatar mis gibi uyur, ama ben zihinle çalıştığım için bir türlü dinlenemiyorum’. Mesleklerin getirdiği gelir veya saygınlık ayrı meseleler ama hayatta mutlu, huzurlu, rahat olmaktan daha önemli birşey var mıdır? Mesela çok uzun bir aradan sonra dün gece bir süreliğine dikiş makinasının başına oturdum ve çok olumsuz olan modum kısa sürede olumlu anlamda değişti. Nükleer fizik ve Bizans tarihi gibi konulara nazaran çok basit ama sonuçta oldukça iyi geldi bana.

İş hayatında stresten saçı dökülenden şeker hastası olanına kadar pekçok şeyi gördüm. Hangi para böyle bir çileyi çekmeye değer? Bir insan pek çoklarının saygın olarak görmediği bir iş olan hamallıktan geçimini sağlayarak mutlu ve huzurlu bir hayat yaşıyorsa mesleğinin saygın olmaması veya kazandığı paranın çok olmamasının ne önemi vardır?

İnsanın seçebileceği bir yol da dindarlıktır. Günümüzde ülkemizde din karşıtlığının hat safhaya çıktığının farkındayım. Ama hemen öyle geçiştirmeyin. Din pekçokları tarafından tarihin başlangıcından beri kötüye kullanılmıştır ve insanoğlunun son günlerine kadar da birileri tarafından kötüye kullanılmaya devam edecektir. Ama bu dinin kötü birşey olduğu anlamına gelmez. İyisini istiyorsanız siz hocalara değil doğrudan doğruya kitaplara yönelin. Ayrıca insanın bu anlamda gidebileceği tek değil pek çok yol vardır. Mizacınıza en uygun olanı seçmeniz en iyisi olacaktır. Ayrıca bilgelik tek bir kaynaktan değil pek çok kaynaktan edinilebilir. Dinler insana çok da kötü olmayan, günümüz modern kapitalist yaşantıdan ise çok daha iyi bir yaşamı vaadetmektedir; üstelik bu sadece öbür dünya için değil bu dünya için de geçerlidir. Binlerce yıl boyunca düşünürler ‘İnsan nasıl daha mutlu huzurlu rahat olur’ sorusuna cevap aramışlar ve bunlar bize dinler olarak ulaşmıştır. Dindarlığın bir başka yan faydası ise dindaşlıktır. Dindaşlar birbirini tutan ve destekleyen bir halka oluşturur. Birbirlerinin zor günlerinde yanlarında olur, gerektiğinde akrabalarınızın dahi yapmayacağı fedakarlıklarda bulunabilir, vs… Ama gerçekten de din mevhumunu kötüye kullananlara çok dikkat etmelisiniz, aksi takdirde sömürülürsünüz.

Seçim sizin. Son kararı verecek olan sizlersiniz? Çocuğunuzun ne olmasını istiyorsunuz? Kararınızı verirken acele etmeyiniz. Sakin ve sabırlı olunuz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir